Obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije


Obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije

Danas se povodom Svjetskog dana hipertenzije u organizaciji Hrvatskog društva za hipertenziju, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatske ljekarničke komore organizira na Cvjetnom trgu u Zagrebu, od 12 do 15 sati, velika javnozdravstvena akcija koja će uključivati: mjerenje krvnog tlaka, mjerenje glukoze, mjerenje kolesterola, određivanje tjelesne težine, udjela masnog tkiva, mišićnog tkiva i visceralne masnoće u organizmu, a s ciljem podizanja svijesti o problemu hipertenzije.

Po prvi puta će na mjerenju zajedno sudjelovati zdravstveni stručnjaci iz područja liječničke, sestrinske i ljekarničke djelatnosti kao primjer kolaborativne suradnje u prevenciji hipertenzije.

Ovom važnom događanju prisustvovati će i ministar zdravlja doc. dr. sc. Dario Nakić, prof. dr. sc. Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju te Tihana Govorčinović, mag.pharm., glavna tajnica Hrvatske ljekarničke komore

Iz Hrvatskog društva za hipertenziju i Svjetske lige za hipertenziju upozoravaju kako je povišeni krvni tlak najveći ubojica današnjice te kako su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti u gotovo svim zemljama svijeta. Čak 4 od 10 odraslih osoba ima povišen krvni tlak koji je vrlo često nedijagnosticiran. Zato je rano uočavanje hipertenzije kroz javnozdravstvene akcije poput ove od iznimne važnosti. Sponzori ove akcije su KRKA te Medikor d.o.o., zastupnik OMRON digitalnih tlakomjera.

Izvor:
Hrvatsko društvo za hipertenziju

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.