Obilježen Europski dan darivanja organa


Obilježen Europski dan darivanja organa

Danas je na zagrebačkom jezeru Bundek, u organizaciji Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, obilježen Europski dan darivanja organa.

U sklopu manifestacije održano je sportsko natjecanje u brzom hodanju pod nazivom "Utrka s vremenom", čime se simbolički željela prikazati borba za život pacijenata koji čekaju na presađivanje organa. Nagrade najboljima udjelio je zamjenik ministra zdravlja dr. Marijan Cesarik.

Uz zabavni program, posjetitelji su mogli obići edukativni šator s multimedijalnim sadržajem i dobiti sve informacije o važnosti odluke o darivanju organa i presađivanju kao metodi liječenja.

Hrvatska je danas po broju darivatelja i transplantacija organa vodeća zemlja u svijetu, s najkraćim čekanjem na presađivanje organa. Iz godine u godinu Hrvatska bilježi porast broja realiziranih darivatelja organa i tkiva, pa je tako u 2013. godini zabilježeno povećanje od 6 posto realiziranih darivatelja organa u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Do početka listopada realiziran je rekordan broj od 123 darivatelja organa i tkiva te je ostvaren i rekordan broj ukupnih transplantacija bubrega i transplantacija jetre. Presađeno je 286 organa, među kojima 166 bubrega, 92 jetre, 24 srca i 4 gušterače.

Na Listi čekanja trenutno je 130 pacijenata koji čekaju bubreg, 84-ero pacijenata čeka jetru, 29 srce, četiri pacijenta čekaju multiorganske transplantacije bubreg-gušterača, a troje transplantaciju bubreg-jetra.

Izvor:
MZ RH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.