Obilježen Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa


Obilježen Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa

Povodom Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa danas je u podne na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića održana središnja manifestacija "Govorimo donorski". "Govorimo donorski, zajednička je poruka koju upućujemo povodom Nacionalnog dana darivanja organa", rekla je nacionalna transplantacijska koordinatorica dr. Mirela Bušić i naglasila kako se na ovaj dan sjećamo svih onih koji su, svojom plemenitom odlukom o darivanju organa nakon smrti, omogućili novi život mnogim pacijentima.

"Zahvaljujući humanosti naših građana, pacijenti u Hrvatskoj najbrže u svijetu dobiju priliku za izlječenje metodom presađivanja organa", rekla je dr. Bušić.

"Za uspješnost transplantacijskog programa potrebna su dva elementa. Prvi je karitativni, ona ljudska potreba da se u nevolji i teškoj situaciji pomaže i tu hrvatski građani redovito pokažu veliko srce. Drugi element je dobra organizacija, a i to smo uspješno savladali”, rekao je ministar zdravlja doc. dr. sc. Dario Nakić koji je i sam bio nazočan na središnoj manifestaciji te dodao: “Želim zahvaliti svim darivateljima organa i članovima obitelji donora koji su u najtežim trenucima pokazali požrtvovnost i razumijevanje za druge. Također želim zahvaliti svima koji sudjeluju u transplantaciji, od liječnika i medicinskih sestara do udruga koje daju potporu u promociji donorstva."

Akciju "Govorimo donorski" na Stradunu su podržali dubrovački gradonačelnik dr. Andro Vlahušić i njegova zamjenica Tatjana Šimac Bonačić, inače oboje su već ispunili donorske kartice. "Kada se prije petnaest godina počeo provoditi transplantacijski program u Hrvatskoj, bili smo na početku, a danas je Hrvatska, zahvaljujući dobrim ljudima i vrhunskoj organizaciji zdravstvenih službi, jedna od vodećih zemalja za transplataciju organa na svijetu", rekao je dubrovački gradonačelnik i dodao kako grad Dubrovnik podupire akciju, daje potporu zdravstvenim djelatnicima, ohrabruje obitelji da sudjeluju u tome. "Kao što je rekao Sveti Otac, na taj način možemo pomoći da život teče i nakon smrti.", zaključio je Vlahušić.

Inače, cijeli mjesec svibanj je u znaku obilježavanja Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa. Tako je u Ministarstvu zdravlja 18. svibnja održana edukacijska radionica za zdravstvene djelatnike, a tema je bila implementacija "Nacionalnih smjernica za obradu i odabir primatelja i darivatelja bubrega", koje je izradilo Ministarstvo zdravlja. Radionica je okupila zdravstvene radnike koji skrbe o bolesnicima u završnoj fazi kronične bubrežne bolesti, iz svih centara za dijalizu te transplantacijskih centara za bubreg, s ciljem unaprjeđenja kvalitete i dinamike prijetransplantacijske obrade.

U sklopu suradnje zemalja jugoistočne Europe, hrvatski predstavnici gostovali su 13. i 14. svibnja u Bukureštu na obilježavanju Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa Republike Rumunjske. Tom prigodom održan je Balkanski nogometni turnir na kojem su hrvatski tim predstavljali pacijenti s presađenim organima (članovi hrvatske udruge Transplant), liječnici i nacionalni koordinatori transplantacijskog programa. A u sklopu obilježavanja Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa, Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Splitsko-dalmatinske županije, organizirala je u Makarskoj 5. svibnja te u gradu Hvaru 17. svibnja akcije "Prevencija bubrežne bolesti". Studenti su građanima mjerili tlak i šećer u krvi te ih informirali o važnosti zdravlja bubrega, prevenciji te mogućnostima liječenja bubrežnih bolesti.

Izvor:
MZ RH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.