Obilježen Svjetski dan Parkinsonove bolesti


Obilježen Svjetski dan Parkinsonove bolesti

Povodom obilježavanja Svjetskog dana Parkinsonove bolesti danas su na Cvjetnom trgu u Zagrebu predstavnici udruge "Parkinson i mi" uz podršku ministra zdravlja prof. dr. sc. Rajka Ostojića i gradonačelnika Milana Bandića građanima dijelili informativne letke te crvene tulipane kao simbole borbe protiv Parkinsonove bolesti.

Ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić istaknuo je da se ovakvim akcijama mogu osvijestiti građani o potrebi prepoznavanja simptoma i destigmatizaciji bolesnika te potrebi da većinu stvari mogu sami raditi.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić također je naglasio važnost ovakvih manifestacija kao i davanje podrške oboljelima.

Parkinsonova bolest je neurodegenerativna bolest od koje u Hrvatskoj boluje oko 10.000 osoba, no procjenjuje se da je taj broj dvostruko veći.

Smatra se da oko 6,3 milijuna ljudi u svijetu boluje od Parkinsonove bolesti.

Unatoč napretku i novim spoznajama o toj bolesti, još se uvijek ne zna kako spriječiti njezin nastanak te kako se u potpunosti izliječiti. Liječenje Parkinsonove bolesti je simptomatsko, odnosno dostupnim preparatima pokušava se kontrolirati motoričke simptome i tako utjecati na kvalitetu života.

Izvor:
MZ RH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.