Obilježen Svjetski dan svjesnosti o limfomima


Obilježen Svjetski dan svjesnosti o limfomima

Ovaj vikend je obilježen Svjetski dan svjesnosti o limfomima (World Lymphoma Awareness Day) pod sloganom "Male stvari čine najveću razliku" u Slavonskome Brodu u organizaciji Hrvatske udruga leukemija i limfomi (HULL) te podružnice HULL Slavonski Brod. Tijekom dva dana predstavljen je projekt "Znanjem do zdravlja" te su, među ostalim,  održana stručna predavanja o multidisciplinarnom pristupu u dijagnostici i liječenju limfoma, novim lijekovima za liječenje limfocitnih tumora i drugim temama vezanim za limfome. 

Inače, svake godine 15. rujna u cijelome je svijetu posvećen podizanju svijesti o limfomu u smislu prepoznavanja simptoma, rane dijagnoze i liječenja. Cilj obilježavanja Svjetskog dana limfoma je podići svjesnost o ovoj skupini bolesti u općoj populaciji, kao i u zdravstvenoj zajednici, kroz aktivnosti koje se provode u cijelom svijetu. Ujedno taj dan pruža zajedničku priliku liječnicima, medicinskim sestrama, udrugama bolesnika, bolesnicima i njihovim obiteljima da ujedine snage u zajedničkoj akciji informiranja javnosti o limfomima, znakovima i simptomima bolesti i načinu na koji ta bolest utječe na živote tisuća ljudi u našem okruženju.

Limfom je najčešći oblik raka limfnog tkiva, koje ima veliku ulogu u zaštiti od infekcija, jer je sastavni dio obrambenog sustava organizma. Spada u deset najčešćih vrsta zloćudnih bolesti, a njegova učestalost je stalno u porastu. Ne postoje programi ranog otkrivanja ove bolesti, zato je jedini način za rano otkrivanje limfoma edukacija i informiranje javnosti o limfomu kao oboljenju o kojem se malo zna. Veoma je važno simptome ovog oboljenja prepoznati na vrijeme. Ranim postavljanjem dijagnoze, uz adekvatan tretman, limfom se može uspješno liječiti.

Uzrok nastanka limfoma nije otkriven, no čimbenici koji povećavaju rizik nastanka su: oslabljeni imunološki sustav (zbog nasljednih poremećaja ili djelovanja imunosupresivnih lijekova nakon transplantacije organa), neke infekcije (virusima HIV i EBV) te izloženost onečišćenju u okolišu (npr. pesticidima).

Na Svjetski dan limfoma želi se ukazati na opasnosti od te bolesti i važnost ranog prepoznavanja simptoma, rane dijagnoze i liječenja, rekao je predsjednik HULL-a Dražen Vincek: "Naša udruga, koja postoji još od 1994. godine, radi na povećanju suosjećanja i sudjelovanju šire društvene zajednice u liječenju oboljelih. No, osiguravanje pravodobne dostupnosti lijekova za uspješno liječenje, sustavnog stabilnog, i planskog financiranja opreme, lijekova i osoblja, kao i afirmacija učinkovitog liječenja u skladu sa suvremenim medicinskim smjernicama nisu mogući bez dobre suradnje s ključnim dionicima zdravstvenog sustava u Hrvatskoj, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje."

Izvor:
HULL

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.