Oboljeli od astme izloženi većem riziku od razvoja depresije i anksioznosti


Oboljeli od astme izloženi većem riziku od razvoja depresije i anksioznosti

Prema rezultatima američkog istraživanja koji su objavljeni u medicinskom časopisu Chest, oboljeli od astme izloženi su 2,5 puta većem riziku od razvoja depresije ili anksioznosti nego osobe koje nemaju astmu.

Da bi stvar bila još gora, autori studije otkrili su da kako se učestalost ozbiljnih psiholoških problema povećava, tako se kvaliteta života povezana sa zdravljem smanjuje.

Autor studije, Emeka Oraka, rekao je da se ovi nalazi mogu primjeniti i na druge kronične bolesti, kao što je npr. dijabetes te da ozbiljna psihička tjeskoba može ometati sposobnost oboljelog da se nosi sa svojom bolesti. "Stoga se ne smije zanemarivati važnost mentalnog zdravlja kod kvalitete života bolesnika s kroničnom bolesti" istaknuo je Oraka.

Kod svih sudionika istraživanja, prosječna učestalost ozbiljne psihičke tjeskobe bila je 3 posto, dok je kod osoba koje imaju astmu ta učestalost bila 7,5 posto, otkrili su istraživači.

Isto tako istraživanje je pokazalo da su odrasle osobe sa astmom koje su imale i druga kronična stanja, pušile ili konzumirale alkohol te imale niži socioekonomski status, bile izložene većem riziku od razvoja ozbiljnih psiholoških problema.

Izvor:
Chest

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.