Oboljeli od ciroze jetre imaju veći hepatokarcinogeni potencijal


Oboljeli od ciroze jetre imaju veći hepatokarcinogeni potencijal

U usporedbi s pacijentima s normalnom jetrom koji su podvrgnuti hepatektomiji zbog hepatocelularnog karcinoma, oboljeli od ciroze jetre imaju veći hepatokarcinogeni potencijal, ukazuje nova studija. Naime, rizik od recidiva hepatocelularnog karcinoma bio je znatno veći u pacijenata koji su imali i cirozu jetre.

Nakon jedne, tri i pet godina, kumulativni recidiv u pacijenata s normalnom jetrom iznosio je 17,2%, 23,0% i 37,5%, a u pacijenata s cirozom jetre 25,0%, 55,5% i 72,1%.

Stopa petogodišnjeg preživljavanja iznosila je za pacijente s normalnom jetrom 75,4%, a za pacijente s cirozom jetre 59,1%.

Jednako tako, uzorak recidiva bio je drugačiji u pacijenata s cirozom jetre, naime, u njih su se recidivi javljali češće na granici resekcije ili izvan jetre.

Inače, hepatektomija je operacija kojom se odstranjuje cijela jetra (totalna hepatektomija) ili jedan njezin dio (parcijalna hepatektomija, suptotalna hepatektomija, lobektomija, segmentna resekcija). Indikacija za totalnu hepatektomiju je kao i indikacija za transplantaciju jetre: primarni maligni tumor jetre (kolangiokarcinom i hepatocelularni karcinom) i progresivna jetrena insuficijencija zbog bilijarne atrezije, ciroze jetre, agresivnog hepatitisa i dr..

Izvor:
JAMA Surgery

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.