Oboljeli od COVID-19 mogu biti zarazni čak i nakon simptomatskog oporavka


Oboljeli od COVID-19 mogu biti zarazni čak i nakon simptomatskog oporavka

Rezultati nove studije pokazali su da polovica pacijenata koje su liječili zbog blagog oblika COVID-19 i dalje ima novi koronavirus do osam dana nakon nestanka simptoma. 

Inače, primarni simptomi kod oboljelih od COVID-19 uključuju vrućicu, kašalj, grlobolju i otežano disanje (dispneja).

U ovom istraživanju, u kojem je sudjelovalo 16 oboljelih od COVID-19, razdoblje inkubacije (vrijeme od izlaganja virusu do razvoja simptoma) iznosilo je pet dana kod svih oboljelih, osim jednog.

Prosječno trajanje simptoma bilo je osam dana, dok se duljina razdoblja u kojem je netko i dalje bio zarazan nakon prestanka simptoma kretala u rasponu od jednog do osam dana. 

"Ako ste imali blage respiratorne simptome od COVID-19 i boravili ste kod kuće kako ne biste zarazili druge ljude, produžite karantenu na još dva tjedna nakon oporavka kako biste osigurali da ne zarazite druge", ističu znanstvenici.

Što se tiče zdravstvenih radnika, oni bi trebali pažljivo postupati prema asimptomatskim/nedavno oporavljenim pacijentima, jednako kao i prema simptomatskim pacijentima, obzirom da oboljeli od COVID-19 mogu biti zarazni čak i nakon simptomatskog oporavka.

Povezano s viješću:

Izvor:
Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.