Oboljeli od dijabetesa tip 2 luče previše glukagona kada alfa-stanice postanu rezistentne na inzulin


Oboljeli od dijabetesa tip 2 luče previše glukagona kada alfa-stanice postanu rezistentne na inzulin

Kod oboljelih od dijabetesa tipa 2, osim što se izlučuje premalo inzulina, dolazi i do prekomjernog lučenja glukagona, što doprinosi lošoj kontroli glukoze u krvi, ukazuje nova studija. Švedski znanstvenici s Uppsala University smatraju da je to zbog toga što su alfa-stanice gušterače koje luče glukagon postale rezistentne (otporne) na inzulin.

U zdravih pojedinaca inzulin signalizira tijelu da apsorbira glukozu, smanjujući tako šećer u krvi i pružajući energiju tkivima. U bolesnika s dijabetesom tipa 2 ovaj mehanizam ne funkcionira jer tkiva koja apsorbiraju glukozu postaju otporna na inzulin i zbog toga što se premalo hormona oslobađa u krv. To dovodi do povišene razine glukoze u krvi i dugoročnih komplikacija koje često postaju onesposobljavajuće ili čak opasne po život.

Kao što se očekivalo, pokazalo se da se glukagon izlučuje tijekom razdoblja niske razine glukoze, dok visoke razine glukoze učinkovito blokiraju njegovo oslobađanje. Međutim, u alfa-stanicama oboljelih od dijabetesa tipa 2, ova regulacija je poremećena i visoka glukoza više nije blokirala otpuštanje glukagona. 

Znanstvenici se nadaju da će ovi rezultati doprinijeti boljem razumijevanju dijabetesa tipa 2 i razvoju novih terapija.

Izvor:
Nature Communications

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.