Oboljeli od hepatitisa D imaju i do tri puta veći rizik od razvoja raka jetre


Oboljeli od hepatitisa D imaju i do tri puta veći rizik od razvoja raka jetre

Od svih virusa hepatitisa, hepatitis D virus je najslabije poznat. Ovaj mali virus, koji može zaraziti samo ljude koji su već zaraženi hepatitis B virusom, do sada je malo proučavan. Smatra se da je hepatitis D jedan je od najopasnijih oblika kroničnog virusnog hepatitisa zbog njegove moguće  progresije do ireverzibilne bolesti jetre (posebice raka jetre i ciroze jetre). 

Analiza 93 studije koje su uključivale više od 100.000 pacijenata, pokazala je da osobe zaražene hepatitis D virusom imaju i do tri puta veći rizik od razvoja hepatocelularnog karacinoma u usporedbi s osobama zaraženim samo hepatitis B virusom.

Inače, postoji pet vrsta virusa hepatitisa, s vrlo različitim manifestacijama i posljedicama. Hepatitis A i E virusi uzrokuju akutne infekcije koje mogu biti teške, ali prolazne. Hepatitis B, C i D virusi, međutim, mogu uzrokovati kroničnu infekciju i uzrokovati disfunkciju jetre mjesecima ili čak godinama nakon infekcije. Iako se hepatitis C može uspješno liječi, hepatitis B i posebno hepatitis D još uvijek je teško kontrolirati, a najozbiljnija posljedica hepatitisa B i D je hepatocelularni karcinom.

Smatra se da najmanje 15 do 20 milijuna ljudi zaraženo hepatitis D virusom.

Ova analiza naglašava potrebu za poboljšanjem probira hepatitisa D kod pacijenata sa hepatitisom B i hitnu potrebu za učinkovitim antivirusnim terapijama, poput one protiv hepatitisa C, koja je od 2011. spasila živote milijuna ljudi.

Izvor:
Journal of Hepatology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.