Obrezivanje povezano s manjim rizikom od raka prostate


Obrezivanje povezano s manjim rizikom od raka prostate

Rezultati istraživanja u kojem je sudjelovalo 1.754 muškaraca s dijagnosticiranim rakom prostate i 1.645 muškaraca koji su bili zdravi, pokazali su da je manje vjerojatno da su muškarci koji imaju rak prostate obrezani. 

Pretpostavlja se da je učestalost raka prostate manja kod obrezanih muškaraca zato što obrezivanje smanjuje rizik od spolno prenosivih bolesti koje mogu doprinijeti razvoju tumora prostate.

Svakako treba uzeti u obzir da ovo istraživanje ne potvrđuje da obrezivanje izravno smanjuje rizik od raka prostate, ističu znanstvenici. No pomaže da se razumije kako se rak prostate razvija.

Inače obrezivanje (cirkumcizija), kirurško odstranjenje prepucija, kožice koja prekriva glans penisa, može smanjiti rizik od razvoja spolno prenosivih bolesti poput AIDS-a, zahvaljujući uklanjanju mogućnosti da se bacili ugnijezde ispod kožice koja prekriva glans penisa.

Najčešće medicinske indikacije za obrezivanje su fimoza i parafimoza koje se konzervativnom metodom nisu mogle riješiti. Kod fimoze se prepucij ne može prevući preko glansa zbog čega bolesnik u erekciji i pri spolnom odnosu osjeća bol. Druga česta indikacija je akutna parafimoza koja se nije uspjela riješiti nekirurškom metodom.

Obrezivanje je nadalje indicirano zbog kroničnog recidivirajućeg balanitisa i postitisa, tumora prepucija, a rijetko se radi zbog upalnih promjena prepucija nakon discezije frenuluma breve.

Izvor:
Cancer

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.