Od sutra moguća upotreba lijekova na bazi indijske konoplje


Od sutra moguća upotreba lijekova na bazi indijske konoplje

Ministarstvo zdravlja osiguralo je donošenje Pravilnika za reguliranje upotrebe lijekova na bazi indijske konoplje u čiju je izradu uključilo uvažene  medicinske i pravne stručnjake kao i cjelokupnu zainteresiranu javnost. Nakon provedene javne rasprave, sutra na snagu stupa Pravilnik o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept kojim će se, po prvi put u Hrvatskoj, omogućiti propisivanje lijekova baziranih na indijskoj konoplji. Riječ je o lijekovima koji će pomoći brojnim teško oboljelim pacijentima za ublažavanje simptoma bolesti.

Podsjećamo, Ministarstvo zdravlja je početkom ove godine osnovalo stručno Povjerenstvo za analizu i preporuke za primjenu indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe. Zadaća Povjerenstva bila je istražiti mogućnosti primjene indijske konoplje, odnosno kanabinoida kod teško oboljelih kojima takva terapija može pomoći u liječenju. Kako važeći zakon nije dopuštao korištenje indijske konoplje u medicinske svrhe, Povjerenstvo sastavljeno od uvaženih stručnjaka medicinske i pravne struke razmatralo je moguće izmjene zakonodavstva vezane uz indijsku konoplju i pregled lijekova baziranih na indijskoj konoplji, a koji su u upotrebi u Europskoj uniji.

Temeljem Pravilnika, magistralne ili galenske pripravke koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), dronabinol ili nabilon odnosno gotove lijekove koji sadrže dronabinol ili nabilon propisuju izabrani doktori medicine u djelatnosti opće/obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i zdravstvene zaštite žena po preporuci doktora medicine specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept.

Ovi lijekovi namijenjeni su ublažavanju tegoba pacijentima oboljelima od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a. Pacijenti će lijek bilo da se radi o gotovom lijeku ili magistralnom odnosno galenskom pripravku moći kupiti, ali samo uz tzv. bijeli recept koji će mu izdati njegov izabrani liječnik na preporuku liječnika specijalista.

S obzirom na malo tržište, do sada niti jedan proizvođač gotovog lijeka na bazi indijske konoplje nije iskazao interes za registraciju lijeka u Hrvatskoj. No, pacijentima kojima bude preporučen i propisan gotov lijek koji sadrži THC Ministarstvo zdravlja će isto tako učiniti dostupnim dajući veledrogerijama dozvolu za uvoz.   

Istovremeno sa stupanjem na snagu ovog Pravilnika, u njegovu se realizaciju uključio i Imunološki zavod koji je u pregovorima s proizvođačima za uvoz sirovine za hrvatsko tržište.

Izvor:
MZ RH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.