Određeni lijekovi za dijabetes povećavaju rizik od amputacije


Određeni lijekovi za dijabetes povećavaju rizik od amputacije

Izgleda da lijekovi za liječenje dijabetesa tipa 2 iz skupine SGLT2 inhibitora (inhibitori suprijenosnika natrija-glukoze 2) udvostručuju rizik od amputacije noge ili stopala, ukazuje nova studija.

Također, treba reći da pacijenti koji uzimaju SGLT2 inhibitore isto tako imaju dvostruko veći rizik od dijabetičke ketoacidoze, po život opasne komplikacije dijabetesa. 

Smatra se da pacijente koji su izloženi većem riziku od amputacije poput pacijenata s perifernom arterijskom bolesti ili vrijedovima na nozi, treba pomnije nadzirati ukoliko koriste SGLT2 inhibitore.

Inače, inhibitori suprijenosnika natrija-glukoze 2 (eng. sodium-glucose co-transporter 2 inhibitors, SGLT2 inhibitors) su lijekovi koji se koriste u liječenju dijabetesa tipa 2. Ovi lijekovi blokiraju bjelančevinu u bubrezima koja se naziva SGLT2, koja, prilikom filtracije krvi u bubrezima, apsorbira glukozu iz mokraće nazad u krvotok. Blokirajući djelovanje SGLT2, ovi lijekovi dovode do toga da se više glukoze izlučuje u mokraći, čime se smanjuje razina glukoze u krvi.

U SGLT2 inhibitore se ubrajaju sljedeći lijekovi: dapagliflozin, kanagliflozin i empagliflozin.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) je u 2017. godini izdala upozorenje da su dva velika klinička ispitivanja povezala kanagliflozin s većim rizikom od amputacije noge ili stopala.

Izvor:
BMJ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.