Ograničavanje pretjerane konzumacije šećera može smanjiti rizik od masne jetre u djece


Ograničavanje pretjerane konzumacije šećera može smanjiti rizik od masne jetre u djece

Analiza 20 studija pokazala je da je nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) rastući prehrambeni problem u djece širom svijeta. U proteklih godina prevalencija masne jetre je značajno povišena, i to ne samo kod odraslih već i kod djece. Inače, poput dijabetesa tipa 2, masna jetra se smatrala bolešću koja se razvija tek u odrasloj dobi, no to više nije slučaj.

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) javlja se u više od 1 djeteta od 10 djece u SAD-u, i sada je najčešća kronična bolest u toj populaciji.

Bolest može dovesti do nealkoholnog steatohepatitisa (NASH), kroničnog stanja koje može dovesti do ozbiljne bolesti, transplantacije jetre i smrti. Čimbenici rizika uključuju pretilost i obiteljsku povijest.

Nealkoholna masna bolest jetre je povezana s nedostatkom tjelovježbe i prekomjernom konzumacijom saharoze, šećera koji se sastoji od fruktoze i glukoze. Iako se oboje prirodno nalaze u voću, povrću, mliječnim proizvodima i žitaricama, oni su često dodatak mnogim prerađenim namirnicama.

Smatra se da ograničavanje pretjerane konzumacije dodanih šećera u mladosti može predstavljati rani i važan cilj kojim se rizik od nealkoholne masne bolesti jetre može smanjiti.

Izvor:
Pediatric Obesity

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.