Olaparib može pomoći u borbi protiv nekih karcinoma dojke u ranoj fazi bolesti


Olaparib može pomoći u borbi protiv nekih karcinoma dojke u ranoj fazi bolesti

Izgleda da primjena olapariba može dramatično smanjti rizik od recidiva raka dojke u žena koje su genetski sklone toj bolesti, ukazuje nova studija. Olaparib djeluje tako što blokira prirodni enzim zvan PARP koji normalno popravlja oštećenje DNK u zdravim stanicama, no kod spomenutih žena zapravo potiče rast stanica raka.

Pacijenti s visokim rizikom od raka dojke koji su uzimali olaparib godinu dana, imali su 42 posto manji rizik od ponovne pojave raka ili smrti od raka u usporedbi s pacijentima kojima je davan placebo.

Pacijenti s rakom dojke stadija II do III, koji su dobivali olaparib nakon kirurškog zahvata i kemoterapije, imali su veću vjerojatnost da neće ponovno imati rak i da neće imati metastaze u odnosu na pacijente koji su dobivali placebo.

Inače, olaparib je već odobren za liječenje pacijenata s metastatskim karcinomom dojke koji imaju mutacije u genima BRCA1 ili BRCA2. Oko 5 posto karcinoma dojke povezano je s mutacijama BRCA1 ili BRCA2. Rak dojke koji se javlja zbog BRCA1 ili BRCA2 mutacija oslanja se na enzim PARP za svoje održavanje, rast i dijeljenje. Lijekovi znani kao PARP inhibitori blokiraju spomenuti enzim i sprječavaju recidiv raka.

Pacijenti na olaparibu imali su trogodišnju stopu preživljavanja bez invazivne bolesti - bez recidiva ili drugog novog karcinoma - od oko 86 posto, u usporedbi s 77 posto u pacijenata na placebu.

Izvor:
American Society of Clinical Oncology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.