Omega-3 masne kiseline ne smanjuju rizik od srčanog udara, zatajivanja srca ili smrti


Omega-3 masne kiseline ne smanjuju rizik od srčanog udara, zatajivanja srca ili smrti

Iako su prethodna istraživanja pokazala da omega-3 masne kiseline mogu pomoći osobama koje su pretrpjele srčani udar ili pate od zatajivanja srca, nova studija ukazuje da dodaci omega-3 masnih kiselina ne mogu previše pomoći u sprječavanju razvoja srčanih problema u osoba koje imaju čimbenike rizika za srčanu bolest.

Naime, studija provedena u Italiji na više od 12.000 ispitanika pokazala je da dodaci omega-3 masnih kiselina ne smanjuju rizik od srčanog udara, zatajivanja srca ili smrti, kod osoba koje su izložene većem riziku od kardiovaskularnih bolesti.

Jedini pozitivan učinak uzimanja dodataka omega-3 masnih koji je bio zabilježen tijekom istraživanja je sprječavanje nepravilnog rada srca nakon srčanog udara ili zatajivanja srca.

Ono što zbilja može pomoći u sprječavanju razvoja srčane bolesti je nepušenje, zdrava prehrana i redovita tjelesna aktivnost, ističu stručnjaci.

Izvor:
New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.