Online kognitivno bihevioralna terapija uspješna u liječenju tjelesnog dismorfnog poremećaja


Online kognitivno bihevioralna terapija uspješna u liječenju tjelesnog dismorfnog poremećaja

Online kognitivno bihevioralna terapija (KBT) pokazala se uspješnijom od online suportivne terapije u ublažavanju simptoma tjelesnog dismorfnog poremećaja, ukazuje nova studija. Jednako tako, pokazalo se da je online kognitivno bihevioralna terapija pristupačnija i jeftinija od postojećih terapija.

Naime, nakon šest mjeseci liječenja pokazalo se da je stanje kod 56 posto pacijenata koji su dobivali online kognitivno bihevioralnu terapiju poboljšano, dok je u grupi pacijenata koji su dobivali online suportivnu terapiju kod samo 16 posto njih uočeno poboljšanje.

Ostaje otvoreno pitanje je li online kognitivno bihevioralna terapija uspješnija i od standardne kognitivno bihevioralne terapije, a odgovor na to pitanje trebala bi dati buduća istraživanja.

Smatra se da je online kognitivno bihevioralna terapija posebno korisna opcija liječenja za pacijente s tjelesnim dismorfnim poremećajem obzirom da se oni često tako jako srame svojeg izgleda da ne žele izlaziti iz kuće.

Tjelesni dismorfni poremećaj karakterizira zaokupljenost umišljenom manom tjelesnog izgleda ili pretjeranu iskrivljenost u doživljaju minimalnog i beznačajnog tjelesnog defekta.

Inače, kognitivno bihevioralna terapija koja se fokusira na ključne značajke tjelesnog dismorfnog poremećaja se preporuča pacijentima s navedenim poremećajem, no njeni troškovi i dostupnost mogu biti ograničavajući faktor za oboljele.

Suportivna terapija je oblik psihoterapije kod kojeg je podrška pacijentu tijekom trajanja psihoterapijskog procesa ključni terapijski čimbenik i osnova psihološkog rada u najširem smislu.

Izvor:
BMJ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.