Operacija analne fisure povezana s naknadnim razvojem fekalne inkontinencije


Operacija analne fisure povezana s naknadnim razvojem fekalne inkontinencije

Istraživanje provedeno na 385 ispitanika, pokazalo je da su bolesnici kod kojih je izvršen kirurški zahvat zbog poteškoća s analnom fisurom, izloženi većem riziku da se kod njih kasnije razvije fekalna inkontinencija.

Inače od ranije je poznato da je kirurški zahvat na analnom sfinkteru (sfinkterotomija) zbog kronične analne fisure, čimbenik rizika za fekalnu inkontinenciju u odraslih i starijih osoba, no ova odgođena komplikacija tog operativnog zahvata nikad nije bila dokumentirana.

Analna fisura je akutni uzdužni rascjep ili kronični jajoliki vrijed u višeslojnon pločastom epitelu analnog kanala. Analna fisura izaziva jaku bol, ponekad s krvarenjem,posebno kod defekacije. Dijagnoza se postavlja pregledom.

Analna fisura se dobro liječi konzervativnim mjerama koje na najmanju moguću mjeru svode traumu pri defekaciji. Kada konzervativne mjere zakažu nužan je kirurški zahvat zbog remećenja ciklusa spazma unutarnjeg analnog sfinktera.

Fekalna inkontinencija je gubitak voljne kontrole nad defekacijom.

Istraživanjem se pokazalo da fekalna inkontinencija nastupa u prosjeku oko 10 godina nakon kirurškog zahvata.

Stoga prema mišljenju znanstvenika bolesnici koji su kandidati za kirurški zahvat trebaju biti informirani o mogućem kasnijem razvoju fekalne inkontinencije.

Izvor:
International Journal of Colorectal Disease

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.