Opioidni lijekovi povećavaju rizik od ozbiljnih infekcija


Opioidni lijekovi povećavaju rizik od ozbiljnih infekcija

Opioidni lijekovi, osobito dugodjelujući ili u visokim dozama, mogu povećati rizik od ozbiljnih infekcija, kao što su invazivna upala pluća, meningitis i bakteremija, ukazuje nova studija. Opioidni lijekovi se obično koriste za ublažavanje boli.

Laboratorijska istraživanja na životinjama pokazala su da neki opioidni lijekovi imaju imunosupresivan učinak te da ometaju proizvodnju imunoloških stanica koje uništavaju bakterije, smanjuju imunološki odgovor, te inhibiraju proizvodnju protutijela i citokina. 

Nedavna istraživanja provedena na ljudima pokazala su da opioidni lijekovi povećavaju rizik od infekcije u hospitaliziranih pacijenata nakon kirurškog zahvata ili liječenja opeklina ili raka.

Sada je ovo istraživanje potvrdilo da opioidni lijekovi imaju imunosupresivan učinak i kod ljudi.

Prema mišljenju stručnjaka, pri propisivanju opioidnih analgetika treba biti oprezan te se svi pacijenti koji ih dobivaju trebaju pomno pratiti, posebice pacijenti koji su izloženi većem riziku od infekcije. Također, pri donošenju odluke o njihovoj primjeni treba uzeti u obzir i rizik od ozbiljnih infekcija.

Izvor:
Annals of Internal Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.