Osjetljive dojke usljed hormonske terapije povezane s većim rizikom od raka dojke


Osjetljive dojke usljed hormonske terapije povezane s većim rizikom od raka dojke

Istraživanje provedeno na oko 27.350 žena pokazalo je da žene čije grudi postanu osjetljive nakon početka uzimanja terapije za menopauzu - kombinacije estrogena i progestina, imaju 33 posto veći rizik za razvoj raka dojke nego žene čije grudi nisu nakon početka terapije postale osjetljive. 

Jednako tako pokazalo se da pojava osjetljivosti dojki nije bila povezana s rizikom od raka dojke kod žena koje su kao hormonsku terapiju uzimale samo estrogen.

Znanstvenici ističu da otkrivena veza između osjetljivosti grudi i povećanog rizika od raka dojke ne znači da postoji uzročno posljedična veza.

Također, uočeno je da je veza između pojave osjetljivosti grudi i promjena u gustoći tkiva dojke bila izraženija u žena koje su uzimale kombiniranu hormonsku terapiju.

Naime, znanstvenici pretpostavljaju da je rast tkiva dojke veći kod žena koje uzimaju kombiniranu terapiju, a samim time je i gustoća tkiva dojke veća. Poznato je da je veća gustoća tkiva dojke povezana s većim rizikom od raka dojke.

Prema mišljenju znanstvenika, žene čije grudi postanu osjetljive nakon uzimanja hormonske terapije, trebaju redovito kontrolirati zdravlje svojih grudi. 

Izvor:
Breast Cancer Research and Treatment

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.