Osnovna lista lijekova HZZO-a povećana za 143 nova lijeka


Osnovna lista lijekova HZZO-a povećana za 143 nova lijeka

Osnovna lista lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) povećana je za 143 nova lijeka u 312 oblika, među kojima je 17 inovativnih. Među inovativnim lijekovima koji su došli na Osnovnu listu lijekova su lijekovi za liječenje - plućne hipertenzije, multiple skleroze, raka štitnjače, gljivičnih infekcija i kroničnog virusnog hepatitisa

Ostalih 126 lijekova koji su došli na Osnovnu listu lijekova su generički lijekovi, koji su u pravilu jeftiniji od inovativnih lijekova.

Na Dopunsku listu lijekova uvršteni su novi lijekovi za liječenje dijabetesa i depresije.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je da su novom Listom lijekova snižene cijene za 663 oblika lijekova, čime će HZZO uštedjeti oko 150 milijuna kuna.

Jednako tako ministar Ostojić je izjavio da će se ubuduće Osnovna i Dopunska lista lijekova mijenjati barem triput na godinu.

Također treba istaknuti da je Upravno vijeće HZZO-a prihvatilo je i izmjene i dopune Pravilnika o ortopedskim pomagalima prema kojima će osigurane osobe ponovno moći nadoplatiti vrijednost invalidskih kolica, ako kolica, kupljena na doznaku HZZO-a, stoje više nego što je propisano Pravilnikom. Nepokretnim traheotomiranim osobama, potpuno ovisnima o tuđoj pomoći, te osobama oboljelima od spinalne mišićne atrofije omogućeno je ostvarivanje prava na 900 aspiracijskih katetera tromjesečno.

Ministar Ostojić pozvao je mlade liječnike da se jave na HZZO-ov natječaj za specijalizaciju Obiteljske medicine kako bi se pojačala primarna zdravstvena zaštita, koja ima veliku tradiciju u Hrvatskoj.

"

Dobra vijest za oboljele od raka štitnjače

Zahvaljujući današnjoj odluci Upravnog vijeća HZZO-a, rekombinantni humani TSH, tirotropin alfa (Thyrogen), uvršten je na Osnovnu listu lijekova, čime postaje još dostupniji oboljelima od raka štitnjače.

Inače poznato je da je u Hrvatskoj došlo do značajnog porasta ukupne incidencije raka štitnjače. Prema posljednjim objavljenim podacima Hrvatskog registra za rak u 2009. godini registrirano je ukupno 517 novootkrivenih bolesnika s rakom štitnjače, a svake godine ih se otkriva sve više.

Prednost primjene rekombinantnog humanog TSH je ta što se oboljeli od raka štitnjače ne moraju uvoditi u stanje hipotireoze. Jednako tako zbog njegove primjene trebao bi se smanjiti broj bolesnika kojima je potrebna hospitalizacija, broj dijagnostičkih postupaka, te broj dana provedenih na bolovanju. 

"
Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.