Osobe koje pate od reumatoidnog artritisa s povećanom aktivnošću bolesti izložene većem riziku od tromboze


Osobe koje pate od reumatoidnog artritisa s povećanom aktivnošću bolesti izložene većem riziku od tromboze

Osobe koje pate od reumatoidnog artritisa s povećanom aktivnošću bolesti češće su pogođene trombozom, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da će se u pacijenata s visokom aktivnošću bolesti, u 1 od 100 pacijenata razviti venska tromboembolija u roku od godine dana, što je više nego dvostruko povećanje u odnosu na pacijente u remisiji.

Smatra se da je ovo važna informacija, posebno u trenutku pandemije COVID-19, jer tromboza i plućna embolija također imaju važnu ulogu u COVID-19. Stoga, posebnu pažnju treba posvetiti liječenju COVID-19 pacijenata s reumatoidnim artritisom.

Inače, tromboza predstavlja značajan medicinski problem. U slučaju venske tromboembolije (VTE), dolazi do zgrušavanja unutar krvne žile što može utjecati na protok krvi. Brza dijagnoza i liječenje važni su jer neliječena duboka venska tromboza (DVT) u nozi može dovesti do potencijalno opasne plućne embolije.

Zbog kronične upale kod pacijenata koji pate od reumatoidnog artritisa, rizik od duboke venske tromboze (DVT) i plućne embolije je dva do tri puta veći.

Izvor:
EULAR

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.