Osobe koje su preživjele rak suočavaju se s većim srčanim rizicima


Osobe koje su preživjele rak suočavaju se s većim srčanim rizicima

Prema rezultatima nove studije, osobe koje su preživjele rak imale su 42 posto veći rizik od srčanih bolesti, najvjerojatnije zbog oštećenja uzrokovanih liječenjem raka.

Naime, postoje kemoterapije koje mogu oštetiti srce, a zračenje prsnog koša također može utjecati na srce. Dakle, moguće je da te terapije, dugoročno gledano, povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, ističu stručnjaci.

Rizik od zatajivanja srca nakon raka bio je osobito visok: 52  posto. Rizik od moždanog udara također je porastao za 22 posto. Međutim, nije postojao značajno veći rizik od srčanog udara ili bolesti koronarnih arterija.

Pacijenti s najvećim rizikom od srčanih bolesti bili su oni koji su preživjeli rak dojke, rak pluća i rak debelog crijeva. Karcinomi krvi i limfe također povećavaju rizik od srčanih bolesti. Dok rak prostate, s druge strane, ne.

Inače, mnoge studije pokazale su da su bolesti srca i srčani čimbenici rizika česti kod osoba koje su preživjele rak. Trenutna studija primijetila je da su bolesti srca uzrok smrti broj 1 među nekim osobama koje su preživjele rak.

Ovi rezultati upućuju na to da odraslim osobama koje su preživjele rak možda treba pojačano otkrivanje i nadzor kardiovaskularnih bolesti i zatajivanja srca uz bolju provedbu strategija prevencije kardiovaskularnih bolesti i zatajivanja srca.

Izvor:
Journal of the American College of Cardiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.