Osobe sa žučnim kamencima izložene većem riziku od smrti


Osobe sa žučnim kamencima izložene većem riziku od smrti

Američko istraživanje provedeno na 14.288 ispitanika u dobi od 20 do 74 godine pokazalo je da su osobe koje imaju žučne kamence u usporedbi s općom populacijom izložene većem riziku od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.

Prema mišljenju znanstvenika koji su sudjelovali u istraživanju još nisu jasni razlozi povećane smrtnosti osoba sa žučnim kamencima, no izgleda da mehanizmi koji uzrokuju nastanak žučnih kamenaca imaju zajedničke karakteristike s mehanizmima koji uzrokuju nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Isto tako ističu da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo je li povećana smrtnost rezultat nekih drugih čimbenika rizika odgovornih za razvoj žučnih kamenaca.

Žučni kamenci su vrlo česta pojava i prisutni su u više od 10 posto opće populacije. Pojavljuju se dvostruko češće u žena nego u muškaraca, a učestalost im se povećava s dobi.

Prema sastavu razlikujemo kolesterolske i pigmentne žučne kamence. U razvijenim zapadnim zemljama najčešći su kolesterolski žučni kamenci koji se susreću u oko 80 posto bolesnika.

Izvor:
Gastroenterology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.