Osobe zaražene HIV-om izložene većem riziku od hipertenzije


Osobe zaražene HIV-om izložene većem riziku od hipertenzije

Izgleda da su osobe koje su zaražene virusom humane imunodificijencije (HIV) izložene većem riziku od razvoja hipertenzije, dijelom zbog same terapije za HIV, a dijelom zbog same bolesti, ukazuje nova studija. 

Smatra se da je razumijevanje mehanizmima razvoja povišenog krvnog tlaka u osoba s HIV-om ključno za sprječavanje jednog od vodećih stanja koja mogu uzrokovati preuranjenu kardiovaskularnu bolest u odraslih s HIV-om. Inače, u zadnjih deset godina se značajno povisila smrtnost od srčane bolesti i moždanog udara.

Sada kada ljudi zaraženi HIV-om žive duže, sve su uočljivije neinfektivne posljedice HIV-a, a hipertenzija je jedna od njih, ističu stručnjaci.

Budući da je u HIV-om zaraženih osoba imunološki sustav stalno aktivan, osobe s HIV-om imaju kroničnu upalu u krvnim žilama. Jednako tako, antiretrovirusni lijekovi potiču stanja koja dovode do upale, a zna se da je upala krvnih žila povezna s razvojem povišenog krvnog tlaka. Također, ne treba zaboraviti da kronična upala isto tako može biti povezna s crijevnim mikrobiomom.

Smatra se da su upala krvožilnog sustava, problemi s crijevnim mikrobiomom, povišeni kolesterol, bubrežna bolest povezana s HIV-om i druga stanja koja su prisutna kod osoba zaraženih HIV-om, snažno povezani s razvojem povišenog krvnog tlaka.

Izvor:
Hypertension

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.