Otprilike polovica pacijenata s upalnom bolesti crijeva ima nedostatak cinka


Otprilike polovica pacijenata s upalnom bolesti crijeva ima nedostatak cinka

Prevalencija nedostatka cinka je oko 50 posto kod oboljelih od upalne bolesti crijeva (IBD) i veća je u bolesnika s Crohnovom bolešću nego u onih s ulceroznim kolitisom, ukazuju rezultati nove studije.

Smatra se da ovo istraživanje naglašava važnost razmatranja cinka kao mikronutrijenta kojeg treba pratiti, jer svaki drugi pacijent s upalnom bolesti crijeva pokazuje nedostatak.

Nedostatak cinka bio je češći u populaciji s Crohnovom bolesti, vjerojatno zbog teže malapsorpcijske prirode ovog stanja, a također i u svjetlu proksimalnog mjesta apsorpcije cinka u crijevima.

Valja istaknuti, da je cink neophodan za normalan metabolizam i funkcioniranje reproduktivnog, kardiovaskularnog i živčanog sustava, ali je važan i za imunološki sustav, posebno za proliferaciju i sazrijevanje bijelih krvnih stanica. Osim toga, cink je uključen i u regulaciju upale. Postojeći podaci pokazuju da ioni cinka imaju protuupalni učinak, te smanjuju oštećenje plućnog tkiva kod upale pluća. Dakle, normalne razine cinka podržavaju otpornost čovjeka na upalne i zarazne bolesti.

Izvor:
Nutrients

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.