Otvoren novi Odjel hitne medicine u OB Pula


Otvoren novi Odjel hitne medicine u OB Pula

U Općoj bolnici Pula ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić danas je otvorio Odjel hitne medicine. Investicija je vrijedna 4,8 milijuna kuna i u cijelosti je financirana sredstvima Ministarstva zdravlja, u sklopu Projekta unapređenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu.

Uređenje prostora stajalo je 2 milijuna, dok je nabavka suvremene opreme koja se sastoji od respiratora, UZV i RTG uređaja, operacijskih stolova, kreveta i drugog, stajala 2,8 milijuna kuna.

"Objedinjeni hitni bolnički prijem je zrcalo organiziranosti, stručnosti i humanosti. Pulska opća bolnica ima izvrsne liječnike i sjajne medicinske sestre i takav je prostor bio neophodan prvenstveno radi građana cijele Županije i turista tijekom sezone", rekao je ministar  Ostojić dodavši kako se time smanjuje invaliditet, morbiditet i mortalitet građana.

Istarski župan Valter Flego izrazio je zadovoljstvo otvaranjem novog Odjela istaknuvši kako je prvi kontakt bolnice s građanima od iznimne važnosti, a takva investicija "pokazuje da se zajedno može učiniti iskorak i u pružanju zdravstvene usluge".

Sanacijska upraviteljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić naglasila je da prelazak u novi objedinjeni hitni bolnički prijem olakšava rad liječnicima, a istodobno olakšava prijem pacijenata. "Velika je to investicija i smatram da ćemo opravdati uloženo i ubuduće pružati kvalitetniju zdravstvenu uslugu", poručila je dr. Hrstić.

Odjel hitne medicine jedinstveno je ulazno mjesto za sve hitne pacijente i ima mogućnost zbrinjavanja svih vrsta hitnih medicinskih slučajeva. Odjel se sastoji od ulaza za vozila hitne službe, trijaže, laboratorija, reanimacijske i operacijske sale te prostora za smještaj i nadzor akutnih pacijenata.

Trijaža je prva faza koju svaki hitni pacijent prolazi, a sastoji se od kratke procjene njegovog zdravstvenog stanja na temelju kojeg se određuje redoslijed zbrinjavanja pacijenata.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu provodi standardizaciju postupaka u objedinjenim hitnim prijemima i dosad je edukaciju iz trijaže završilo 279 djelatnika. U Općoj bolnici Pula edukaciju iz trijaže završilo je 9 medicinskih sestara/tehničara, a do kraja godine edukaciju će proći još tri osobe. U tijeku je natječaj za pet specijalizacija iz hitne medicine.

Ovo je deseti takav odjel koji je otvoren u sklopu Projekta, a u tijeku je nabava opreme za odjele hitne medicine u još šest bolnica. Do kraja godine Hrvatska će imati 21 takav odjel u kojem će se, uz suvremenu opremu i hitnog pacijenta u središtu interesa, osigurati visok standard i kvalitetnije zbrinjavanje hitnih pacijenata.

Izvor:
MZ RH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.