Palpitacije mogu ukazivati na buduće probleme sa srčanim ritmom


Palpitacije mogu ukazivati na buduće probleme sa srčanim ritmom

Istraživanje provedeno u Norveškoj na gotovo 23.000 ispitanika u dobi od 25 do 96 godina pokazalo je da su srčane palpitacije i povišeni krvni tlak (hipertenzija) snažan čimbenik rizika za poremećaj srčanog ritma znan kao fibrilacija atrija.

Palpitacije su neugodan osjećaj rada vlastitog srca, koji bolesnici opisuju kao lupanje, preskakivanje, zastajkivanje ili treperenje srca.

Uzroci palpitacije kreću se od benignih do opasnih po život. Naime frekvencija srca ubrza pri fizičkom naporu, febrilitetu ili anksioznosti, no ukoliko su palpitacije popraćene slabošću, dispnejom ili omaglicom, tada treba posumnjati na poremećaj srčanog ritma.

Inače poznato je da fibrilacija atrija povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara i smrti. Također zna se da je povišeni krvni tlak čimbenik rizika za fibrilaciju atrija.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da palpitacije povećavaju rizik od fibrilacije atrija kod žena za 62 posto, a kod muškaraca za 91 posto.

Povišeni krvni tlak (140/90 mmHg) gotovo udvostručuje rizik od fibrilacije atrija kod žena, a kod muškaraca povećava taj rizik za 40 posto.

Svakako treba istaknuti da se otkrilo da su čimbenici rizika za palpitacije životne navike poput konzumiranja alkohola i pušenja te životna dob, povišeni krvni tlak, dijabetes i povišeni indeks tjelesne mase (ITM).

Izvor:
European Journal of Preventive Cardiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.