Pembrolizumab u kombinaciji s kemoterapijom poboljšava stopu preživljavanja u oboljelih od raka dojke


Pembrolizumab u kombinaciji s kemoterapijom poboljšava stopu preživljavanja u oboljelih od raka dojke

Za pacijentice s prethodno neliječenim trostruko negativnim karcinomom dojke stadija II ili III, stopa preživljavanja bolja je u pacijentica koje dobivaju imunoterapeutik pembrolizumab u kombinaciji s kemoterapijom u odnosu na pacijentice koje dobivaju samo neoadjuvantnu kemoterapiju, ukazuje nova studija. 

Prema mišljenju stručnjaka, rezultati ovog kliničkog ispitivanja podupiru primjenu pembrolizumaba u kombinaciji s kemoterapijom koja sadrži platinu, taksane i antracikline, nakon čega slijedi adjuvantni pembrolizumab nakon operacije, kao režim liječenja pacijenata s visokorizičnim, ranim trostruko negativnim karcinomom dojke.

Trostruko negativan karcinom dojke je rak koji je negativan na estrogenske receptore, progesteronske receptore i HER2 protein. Što znači, da trostruko negativan rak dojke ne reagira na hormonsku terapiju ili lijekove koji ciljaju receptore HER2 proteina.

Oko 10-20 posto karcinoma dojke su trostruko negativni karcinomi dojke. Trostruko negativni rak dojke češće se javlja u žena mlađih od 50 godina te u nositeljica BRCA1 mutacije.

Izvor:
New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.