Perikarditis može bi znak prikrivenog malignog procesa


Perikarditis može bi znak prikrivenog malignog procesa

Prema rezultatima danske studije upala perikardne ovojnice znana kao perikarditis može biti znak prikrivenog malignog procesa. Naime, osobe u kojih je došlo do razvoja perikarditisa izložene su većem riziku od razvoja karcinoma unutar prva tri mjeseca od pojave perikarditisa i to posebice raka pluća, ne-Hodgkinovog limfoma i mijeloične leukemije.

Rizik od dijagnoze raka tijekom tog tromjesečnog vremenskog razdoblja bio je oko 12 puta veći kod pacijenata s perikarditisom nego što bi se očekivalo u općoj populaciji.

Liječnici koji liječe pacijente s perikarditisom trebaju biti svjesni činjenice da ti pacijenti imaju veći rizik od karcinoma te trebaju razmotriti dodatne pretrage kako bi se u njih isključio rak.

Valja istaknuti da je prisutnost karcinoma bila češća u pacijenata u kojih se perikarditis manifestirao s perikardnim izljevom (nakupljanjem tekućine u perikardu).

Inače, od ranije je poznato da perikarditis može biti uzrokovan neotkrivenim rakom.

Uz već spomenute karcinome, pacijenti s perikarditisom izloženi su i većem riziku od razvoja raka bubrega i raka mokraćnog mjehura.

Izvor:
Circulation

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.