"Podvodna" kolonoskopija poboljšava otkrivanje polipa


"Podvodna" kolonoskopija poboljšava otkrivanje polipa

Izgleda da "podvodna" tehnika omogućava liječnicima da otkriju znatno više polipa tijekom kolonoskopije nego kada se kod kolonoskopije zračnom pumpom ubacuje zrak, ukazuje nova studija. Smatra se da bi gastroenterolozi koji rade velik broj kolonoskopija za probir, trebali razmisliti o korištenju "podvodne" tehnike za uspješnije otkirvanje polipa.

Spomenuta "podvodna" tehnika se može koristiti rutinski, no ipak, ona je indicirana za pacijente koji su zbog svoje obiteljske povijesti izloženi većem rizikom od raka debelog crijeva.

Također, valja istaknuti da je "podvodna" kolonoskopija uspješnija u otkrivanju polipa desnog kolona te vrlo ravnih lezija od klasične kolonoskopije. Inače, poznato je da preko 90 posto karcinoma probavne cijevi nastaje iz polipa debelog crijeva.

Jednako tako, istraživanje je pokazalo da "podvodna" kolonoskopija poboljšava udobnost pacijenta obzirom da voda širi i ispravlja sigmoidni kolon (zavojito crijevo). Zna se da uklanjanje kolonoskopa iz tog dijela crijeva može biti dosta bolno.

Izvor:
Digestive Disease Week 2017

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.