Pokrenut četverogodišnji društveno-odgovorni program za borbu protiv pušenja kod mladih


Pokrenut četverogodišnji društveno-odgovorni program za borbu protiv pušenja kod mladih

Europska organizacija Propulsion uz podršku kompanije AstraZeneca danas je u Zagrebu pokrenula društveno-odgovorni program MISSION: OXYGEN, u prijevodu Misija: Kisik, kroz globalni program prevencije bolesti Young Health Programme (YHP).  

Radi se o četverogodišnjem programu zdravstvene, medijske i digitalne pismenosti u Republici Hrvatskoj, vrijednom gotovo milijun eura. Program je usmjeren na razvoj zdravih životnih stilova i mudrih životnih izbora djece s primarnim ciljem prevencije pušenja duhana i duhanskih proizvoda kod djece i adolescenata u dobi od 10 do 14 godina. 

Važan dio kampanje čini i suradnja s nastavnicima diljem zemlje, kao i influencerima na društvenim mrežama, a cilj je da kritičko promišljanje i rješavanje problema u digitalnom okruženju postanu dio glavnih vještina mladih. 

Prema posljednjim rezultatima svjetskog istraživanja o uporabi duhana kod mladih koje je u 50 škola provedeno i u Hrvatskoj, skoro 50% učenika konzumiralo je duhanski proizvod. U posljednjih 30 dana, najmanje jednom, duhanski proizvod je konzumiralo 17,3% sudionika. Cigarete je pušilo 14,6% sudionika, a 10% je upotrebljavalo e-cigarete. Istraživanje je pokazalo da je 17,5% onih koji nikada nisu koristili duhan i duhanske proizvode podložno korištenju istih u budućnosti. 

Od ukupnog broja učenika koji su sudjelovali u istraživanju, njih 27% smatra da učenici koji puše imaju više prijatelja, a 21,3% da su učenici koji puše privlačniji. 

Istovremeno i drugi podaci istraživanja pokazuju koliko su mladi izloženi duhanskom dimu i duhanskim proizvodima: 

  • 56,9% sadašnjih pušača koji su kupili cigarete nije spriječeno u kupovini zbog svoje dobi 
  • 60,1% ih živi u domu gdje drugi puše 
  • 60,9% je bilo izloženo duhanskom dimu u zatvorenom javnom prostoru 

Kroz četiri godine aktivnosti cilj projekta je promijeniti alarmantne statistike o pušenju mladih, osnažiti primjenu zakonske regulative, ali ono što je najvažnije mladima u Republici Hrvatskoj na njima blizak način, prikazati svu štetnost duhana i duhanskih proizvoda. Plan kampanje je da se u iduće četiri godine dopre do što većeg broja djece kako bi zajedno sa kreatorima politike, edukatorima i zdravstvenim radnicima, djeca shvatila koliko je duhanski dim štetan, izjavila je Vildana Saračević, voditeljica programa MISSION:OXYGEN.  

Tijekom stručne prezentacije "Prevencija ovisnosti kod adolescenata", Sabina Mandić, asistentica na Odsjeku za poremećaje u ponašanju, Edukacijskog rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu istaknula je da se aktivnosti usmjerene prema mladima moraju fokusirati na promicanje zdravih životnih navika i stilova života, jačanju socijalno-emocionalnih vještina, prije svega vještina odolijevanja vršnjačkom pritisku, vještina nošenja sa stresnim situacijama i rješavanja problema, te poticanje kritičkog promišljanja.  

“Takvim pristupom mladima dajemo dobar temelj da u adolescenciji, kada su pred njih stavljeni brojni "izazovi" tog razdoblja, odgovorno odlučuju o svojim ponašanjima i njihovim posljedicama”, izjavila je Sabina Mandić s Edukacijskog rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. 

Dejan Lakovski, Cluster Country Director, Balkans at AstraZeneca, izjavio je: “Kao globalnom lideru u farmaceutskoj industriji, predanom u pružanju podrške ljudima za duži i zdraviji život, društvena odgovornost dio je naše filozofije i DNK. AstraZenecin program za zdravlje mladih pomaže mladima u dobi od 10 do 24 godine širom svijeta da se kroz obrazovanje, osnaživanje i znanjem nose sa zdravstvenim izazovima s kojima se suočavaju. Dakle, tako mladi mogu donositi informirane odluke čime poboljšavaju svoje šanse za bolji i kvalitetniji život. Iznimno smo sretni što će od ove godine mladi u Hrvatskoj također imati koristi od našeg programa putem inicijative Mission: Oxygen." 

O svim benefitima projekta, kao i o neophodnosti odlučnije borbe protiv duhana i duhanskih proizvoda na panel diskusiji "Što možemo kroz neformalno obrazovanje" govorili su: 

  • Ella Selak Bagarić, psihologinja i voditeljica Centra za zdravlje mladih 
  • Hana Hrpka, predsjednica udruge "Hrabri telefon" 
  • Iva Jovović, izvršna direktorica udruge "LET" 
  • Katarina Radat, predsjednica Društva za socijalnu podršku 

Sudionici panela zaključili su da samo udruženim snagama države, obrazovnog sustava, organizacija, nastavnika i svih koji rade s djecom, možemo djelovati u cilju promocije zdravih stilova života kod djece. 

Izvor:
Komunikacijski Laboratorij

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.