Pokrenut pilot projekt "eListe čekanja i eNaručivanje"


Pokrenut pilot projekt "eListe čekanja i eNaručivanje"

Zajednički pilot projekt Ministarstva zdravlja RH i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) "eLista čekanja i eNaručivanje" pokrenuo je danas ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić, a projekt su predstavili ravnatelj HZZO-a prim. dr. Siniša Varga i pomoćnica ravnatelja za informatičku tehnologiju mag. ing. el .Tatjana Prenđa Trupec. Skraćivanje listi čekanja i mogućnost elektroničkog naručivanja pacijenata na specijalističke preglede prioritet su u boljoj organizaciji zdravstvenog sustava.

Riječ je o projektu koji će omogućiti da liste čekanja u svim zdravstvenim ustanovama postanu transparentne i ažurne, te da se mogu uspoređivati u različitim ustanovama, regijama i zahvatima.

"eListe čekanja" čine objedinjeni podaci o bolničkim listama čekanja na razini Republike Hrvatske s jedinstvenom listom usluga. Centralni sustav eListi čekanja će danas, 1. kolovoza, svakih sat vremena, prikupljati podatke o prvim slobodnim terminima za oko 120 postupaka u zdravstvenom sustavu iz OB Karlovac, OB Gospić, OB Ogulin i OB Duga Resa. Nakon početka projekta, informacije o prvom slobodnom terminu bit će javno dostupne na portalu HZZO-a www.cezih.hr i Ministarstva zdravlja www.zdravlje.hr. Kada se analizom prikupljenih podataka identificiraju razlozi višemjesečnih čekanja, ti će se razlozi sustavno rješavati po pravilima kliničkog menadžmenta, što bi u konačnici trebalo rezultirati značajnim skraćenjem lista čekanja.

Set zdravstvenih postupaka obuhvaćenih eListama čekanja i eNaručivanjem postupno će se širiti dok se ne obuhvate svi postupci za koje se pacijenti naručuju. Počet će se sa svim prvim i kontrolnim pregledima u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, dvjema vrstama dijagnostike (CT-om mozga i MR kralježnice), te trima kirurškim postupcima (ugradnja endoproteze kuka i koljena, te operacija katarakte). Počinje se s ukupno oko 120 različitih postupaka, da bi se u idućem periodu postupno obuhvatio ostatak od oko 2.000 postupaka.

"eNaručivanje" omogućit će izravno naručivanje iz ordinacija obiteljskih liječnika kako bi se pacijenti u dogovoru sa svojim liječnikom na jednostavniji i brži način mogli naručiti na prvi slobodan termin u ustanovu po vlastitom odabiru. Naručivanje kod obiteljskog liječnika na specijalističke preglede u cijeloj Hrvatskoj predstavljat će veliki pomak u dostupnosti zdravstvene zaštite za sve građane Republike Hrvatske. Dio projekta "eNaručivanje" bit će pokrenuto 1. rujna u Donjem Lapcu.

Pokretanju cijelog projekta prethodile su šestomjesečne pripreme (prikupljanje podataka, analiza trenutnog stanja, priprema funkcionalnih specifikaicja i razvoj programskih rješenja) u kojima je sudjelovalo preko 30 ljudi. Za dovršetak projekta predviđeno je još 6 mjeseci intenzivnog rada u kojem bi se sve bolnice spojile u nacionalnu listu čekanja.

"eListe čekanja" bi se u ostalim županijama trebale implementirati do 15.11. 2012, a "eNaručivanje" do 15.12. 2012..

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.