Pomoću tekuće biopsije liječnici mogu pratiti promjene u tumoru


Pomoću tekuće biopsije liječnici mogu pratiti promjene u tumoru

Iako biopsije mogu biti neugodne i bolne, one su potrebne kako bi se postavila prava dijagnoza te odabralo primjereno liječenje. No, američki znanstvenici  s University of California razvili su revolucionarnu alternativu klasičnoj biopsiji tzv. tekuću biopsiju koja na temelju analize uzorka krvi omogućuje praćenje promjena do kojih dolazi u tumorima.

Oni su u istraživanju na više od 15.000 pacijenata s 50 različitih vrsta tumora potvrdili da tekuća biopsija može otkriti mutacije u DNK tumora. Naime, ako se mutacije tumora mogu uočiti u plazmi, to znači da su one prisutne i u tumoru.

Inače, tumor razvija otpornost (rezistenciju) na terapiju usvajanjem novih mutacija koje mu pomažu da izbjegne ili se odupre djelovanju kemoterapeutika.

Smatra se da tekuća biopsija pruža vrijedne informacije za liječnike koji koriste ciljane terapije u liječenju karcinoma, no da ona ipak neće zamjeniti inicijalnu biopsiju pomoću koje se utvrđuje o kojem se karcinomu radi. Ustvari, tekuća biopsija omogućava lakši način praćenja liječenja karcinoma.

Izvor:
ASCO annual meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.