Pomoću tekuće biopsije može se otkriti rak gušterače u početnoj fazi bolesti


Pomoću tekuće biopsije može se otkriti rak gušterače u početnoj fazi bolesti

Američki znanstvenici s University of Pennsylvania School of Medicine otkrili su da se uz pomoć tekuće biopsije može otkriti duktalni adenokarcinom gušterače, najčešći tip raka gušterače, u ranoj fazi bolesti.

Jednako tako, izgleda da novi test (tekuća biopsija) također može pomoći u određivanju stadija bolesti, što može pomoći u odabiru najprikladnije terapije.

Inače, rak gušterače poznat je kao "tihi ubojica" jer se često otkriva u poodmakloj fazi bolesti kada je rak već metastazirao.

Tekuća biopsija bila je uspješnija u otkrivanju raka gušterače od poznatog biomarkera CA19-9, 92% vs 89%. Također, bila je uspješnija i u određivanju stadija bolesti u odnosu na radiološki pregled, 84% vs 64%.

Duktalni adenokarcinom gušterače je najčešći oblik raka gušterače i treći vodeći uzrok smrti od raka. Petogodišnja stopa preživljavanja iznosi samo 9%, a većina pacijenata živi manje od godinu dana nakon dijagnoze.

Tekuća biopsija obično se definira kao uzorak krvi pomoću kojeg se treba utvrditi ima li u krvi cirkulirajućih stanica raka, ili dijelova DNK karcinoma.

Izvor:
Clinical Cancer Research

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.