Popularni antioksidans pospješuje širenje raka kože


Popularni antioksidans pospješuje širenje raka kože

Laboratorijsko istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da popularni antioksidans, N-acetilcistein, može ubrzati širenje melanoma, smrtonosnog raka kože, kod miševa, što otvara pitanje sigurnosti njegove primjene kod ljudi.

Naime, pokazalo se da N-acetilcistein povećava migraciju i invaziju tumorskih stanica u druge dijelove tijela. Jednako tako, pokazalo se da N-acetilcistein nije imao nikakav učinak na broj i veličinu tumora.

Antioksidans N-acetilcistein se inače koristi kod pacijenata s kroničnom opstruktivnom bolesti pluća (KOPB) zbog svog mukolitičkog djelovanja (razgrađuje i razrjeđuje sluz, te olakšava iskašljavanje). Također, koristi se za smanjivanje oštećenja mišića prilikom vježbanja, sagorijevanje masti, te sprječavanje umora.

Jednako tako, treba spomenuti da su neka prethodna istraživanja pokazala da neki antioksidansi mogu povećati rizik od određenih karcinoma, pa tako beta-karoten povećava rizik od raka pluća kod pušača, te da visoke doze vitamina E povećavaju rizik od raka prostate.

Inače, uvriježeno mišljenje je da antioksidansi štite zdrave stanice od oštećenja uzrokovanih nestabilnim molekulama znanim kao slobodni radikali.

Smatra se da bi osobe s rakom ili visokim rizikom od raka trebale izbjegavati uzimanje dodataka antioksidansa.

Izvor:
Science Translational Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.