Popularni biljni čaj može uzrokovati hipertenzivnu krizu


Popularni biljni čaj može uzrokovati hipertenzivnu krizu

Izgleda da popularni biljni čaj, čaj od korijena sladića, može uzrokovati hospitalizaciju zbog hipertenzivne krize, ukazuje novi slučaj opisan u stručnom medicinskom časopisu CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

Naime, 84-godišnji muškarac zaprimljen je na hitnu službu zbog značajnog povišenja krvnog tlaka (teška hipertenzija ili hipertenzivna kriza), za koje je utvrđeno da je potaknuto konzumacijom čaja od korijena sladića. Krvni je tlak bio jako povišen, a pacijent je također imao glavobolju, osjetljivosti na svjetlo, bolove u prsima, umor i zadržavanja tekućine u donjim ekstremitetima.

Inače, spomenuti muškarac je imao povijest visokog krvnog tlaka, te je dnevno pio 1 do 2 čaše čaja od korijena sladića. tijekom zadnja dva tjedna.

Čaj od korijena sladića je popularan na Bliskom istoku i u nekim dijelovima Europe.

Valja imati na umu da prekomjerne količine nekih biljnih proizvoda mogu imati štetne nuspojave. Proizvodi koji sadrže ekstrakt korijena sladića mogu povisiti krvni tlak, uzrokovati zadržavanje vode i smanjiti razinu kalija ako se konzumiraju u suvišku.

Izvor:
CMAJ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.