Popularni lijek za dijabetes pomaže u liječenju raka jajnika


Popularni lijek za dijabetes pomaže u liječenju raka jajnika

Novo istraživanje koje su proveli američki znanstvenici s Mayo Clinic, pokazalo je da su žene oboljele od raka jajnika, koje su uzimale metformin, popularni lijek koji se koristi za liječenje dijabetesa tipa 2, imale bolju stopu preživljavanja nego bolesnice koje nisu uzimale metformin.

Naime, pokazalo se da 67 posto žena s rakom jajnika koje su uzimale metformin, nisu umrle unutar pet godina od postavljanja dijagnoze. Dok je samo 47 posto žena koje nisu uzimale metformin živjelo tako dugo.

Sveukupno gledajući, pokazalo se da su bolesnice koje su uzimale metformin imale 3,7 puta veću vjerojatnost da će biti žive na kraju studije nego bolesnice koje nisu uzimale metformin.

Inače, u laboratorijskim uvjetima metformin zaustavlja umnožavanje stanica raka. Dok u bolesnika s dijabetesom, on snižava razinu šećera u krvi i povećava osjetljivost na inzulin, dva čimbenika koja su povezana s rastom stanica raka.

Također, treba pripomenuti da se metformin u nedavnim istraživanjima pokazao kao potencijalni antitumorski lijek za karcinome prostate, debelog crijeva, gušterače, mozga i dojke.

Izvor:
Cancer

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.