Poremećaji hranjenja mogu povećati rizik od smrti


Poremećaji hranjenja mogu povećati rizik od smrti

Analiza 36 studija objavljenih između 2006. i 2010. godine pokazala je da su osobe s poremećajima hranjenja, posebice s anoreksijom nervozom, izloženi većem riziku od smrti.

Tako se pokazalo da je standardizirani omjer smrtnosti za ispitanike s anoreksijom nervozom bio 5,86, za ispitanike s bulimijom nervozom 1,93 te za ostale poremećaje hranjenja 1,92.

Anoreksija nervoza je poremećaj hranjenja karakteriziran namjernim gubitkom tjelesne težine koji je bolesnik potaknuo i podupire. Glavne značajke anoreksije nervoze su: osoba odbija zadržati normalnu tjelesnu težinu, jako je zabrinuta da će se udebljati, pokazuje značajan poremećaj u percepciji oblika ili veličine svoga tijela, gubitak menstruacije kod žena generativne dobi ili kašnjenje menstruacije kod žena u pretpubertetu, odnosno gubitak potencije u muškaraca.

Bulimija nervoza je sindrom okarakteriziran ponavljanjem napadaja pretjeranog jedenja i prekomjerne zaokupljenosti kontrolom tjelesne težine koji dovodi do prekomjerna jela, nakon čega slijede povraćanje ili uporaba sredstava za čišćenje (purgativa).

Također treba istaknuti da je stopa smrtnosti za poremećaje hranjenja, posebice anoreksiju nervozu, veća nego za shizofreniju i depresiju.

Stoga prema mišljenju znanstvenika u budućim istraživanjima treba identificirati čimbenike koji povećavaju rizik od smrti kod osoba s poremećajima hranjenja. 

Inače u najučestalije poremećaje hranjenja ubrajaju se anoreksija nervoza, bulimija nervoza i poremećaj prekomjernog jedenja.

Izvor:
Archives of General Psychiatry

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.