Porod carskim rezom povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka nakon poroda


Porod carskim rezom povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka nakon poroda

Analiza 60 studija pokazala je da su žene koje imaju porod carskim rezom izložene četiri puta većem riziku od razvoja potencijalno opasnih krvnih ugrušaka u nogama ili plućima nakon poroda nego žene koje su imale vaginalni porod.

Najvećem rizku od stvaranja krvnih ugrušaka su izložene žene koje su imale hitni carski rez usljed nemogućnosti dovršenja poroda vaginalnim putem.

Inače, od ranije je poznato da trudnoća povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka prije ili tjednima nakon poroda. Trudnoća može doprinijeti razvoju krvnih ugrušaka iz nekoliko razloga poput pritiska na krvne žile zdjelice te promjenama hormona i proteina koji mogu utjecati na sklonost krvi da se zgrušava.

Također, treba reći da iako carski rez povećava rizik od krvnih ugrušaka, navedeni rizik je i dalje nizak, te u većine žena neće doći do razvoja krvnih ugrušaka. Procjenjuje se da do razvoja krvnih ugrušaka dolazi kod 3 od 1.000 žena.

Smatra se da bi trudnice svakako trebale porazgovarati sa svojim liječnikom o mogućnosti razvoja krvnih ugrušaka. Naime, ne treba zaboraviti da su većem riziku od razvoja krvnih ugruška također izložene i pretile žene te žene starije od 35 godina. Jednako tako, određene komplikacije trudnoće i neka stanja poput infekcije, dijabetesa i povišenog krvnog tlaka mogu povećati rizik od razvoja krvnih ugrušaka.

U žena u kojih ne postoje čimbenici rizika za stvaranje krvnih ugrušaka preporuča se primjena uređaja za pneumatsku kompresiju donjih ekstremiteta prije poroda kako bi se spriječilo stvaranje krvnih ugrušaka u nogama. Također, preporuča se da žene koje su porodile carskim rezom čim prije nakon poroda prohodaju kako bi se smanjio rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

U slučajevima kada neka žena ima dodatne čimbenike rizika za stvaranje ugrušaka, tada se preporuča primjena antitrombotske terapije poput heparina.

Za kraj, ne treba zaboraviti da duboke venske tromboze u konačnici mogu dovesti do plućne embolije, po život opasnog stanja.

Izvor:
Chest

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.