Porod carskim rezom povezan s povećanim rizikom od Crohnove bolesti


Porod carskim rezom povezan s povećanim rizikom od Crohnove bolesti

Prema rezultatima nove studije, porod carskim rezom povezan je s povećanim rizikom od Crohnove bolesti kod potomaka kasnije u životu. Uz Crohnovu bolest, u univarijatnoj analizi postoji i veći rizik od divertikuloze i kolecistitisa (upale žučnog mjehura).

Pretpostavlja se da bi temeljni mehanizam mogao biti crijevni mikrobiom, a daljnja istraživanja će to morati utvrditi.

Inače, procjenjuje se da oko 20 posto svih poroda čini porod carskim rezom.

Novorođenčad rođena vaginalnim porodom prvenstveno je kolonizirana bakterijama iz porođajnog kanala, koje se sastoje od bakterijske flore uglavnom iz crijevnog trakta, za razliku od dojenčadi rođene carskim rezom, kod koje je kod prve kolonizacije povećana prevalencija kožne flore.

Poremećena crijevna kolonizacija (disbioza) novorođenčeta može se objasniti porodom carskim rezom, upotrebom perinatalnih antibiotika i vrstom prehrane (majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko). Disbioza može nepovoljno utjecati na razvoj crijeva i predisponirati na upalu, a ne na homeostazu, što može dovesti do povećane osjetljivosti na bolesti kasnije u životu.

Prethodne studije pokazale su da je novorođenčad rođena carskim rezom izložena povećanom riziku od poremećaja koji uključuju imunološki sustav, kao što su astma i alergije, dijabetes tipa 1, celijakija, pretilost, imunološki nedostaci, leukemija i druge zloćudne bolesti koje pogađaju mlade ljude.

Izvor:
Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.