Posustaje li farmaceutska industrija pod pritiskom HZZO-a i MZSS-a?


Posustaje li farmaceutska industrija pod pritiskom HZZO-a i MZSS-a?

Proteklih tjedana bili smo svjedoci nezadovoljstva i reakcija od strane predstavnika farmaceutske industrije, Hrvatske udruge inovativnih proizvođača lijekova (CARPC) i Hrvatske udruge poslodavaca – Udruga proizvođača lijekova (HUP-UPL) zbog Ugovora o etičkom oglašavanju o lijekovima koji je usvojilo Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Ministar Darko Milinović je za nametanje Ugovora o etičkom oglašavanju o lijekovima farmaceutskoj industriji

No nakon jučerašnjeg predstavljanja mjera reformi zdravstvenog sustava RH u kojem je ministar zdravstva i socijalne skrbi RH Darko Milinović kao jednu od bitnih mjera reformi naveo i Ugovor o etičkom oglašavanju lijekova postaje sve izvjesnije da bi u sukobu između HZZO-a i farmaceutske industrije, farmaceutska industrija mogla lošije proći.

Naime ministar Darko Milinović je u svojem izlaganju naglasio da: "Brojna znanstvena istraživanja iz čitavog svijeta dokazuju da je primarni cilj svake posjete predstavnika farmaceutske industrije porast prodaje lijekova tvrtke, a ne racionalno propisivanje lijekova. Trošak državnog proračuna na lijekove u Hrvatskoj doseže gotovo 5 milijardi kuna. Reforma farmaceutskog sektora u Republici Hrvatskoj stvorila je sustav koji je danas po transparentnosti i učinkovitosti usporediv s najrazvijenijim zemljama svijeta. Ipak smo svjedoci međusobnih optužbi farmaceutskih kompanija koji ukazuju na krajnje neetične primjere promocije lijekova u RH. Odredbe Ugovora o etičkom oglašavanju ne predstavljaju novi namet na lijekove, kako se zlonamjerno tvrdi od dijela industrije. Nasuprot tome, Ugovor o etičkom oglašavanju donesen je kako bi se zaštitile osigurane osobe HZZO-a, tj. kako bi oglašavanje i uporaba lijekova u RH postali stručno i etički prihvatljiviji."

Ministar je također dodao da: "Ugovor brani poticanje liječnika na propisivanje lijeka uz bilo koji vid nagrađivanja, te ograničava reprezentacijski iznos koji svaki nositelj odobrenja može potrošiti na pojedinog liječnika na 1.000 kuna godišnje (penkala, kalendari i sl.). Ograničen je broj promotivnih posjeta liječnicima, kako bi se osiguralo ravnomjernije obavještavanje svih liječnika od strane stručnih suradnika, te obvezuje nositelje odobrenja da HZZO izvještavaju o troškovima vezanim uz promociju lijekova kako bi se osigurala transparentnost. Ugovor definira financijski mehanizam kvartalne uplate dijela promotivnih proračuna kompanija koji su procijenjeni na 3% prošlogodišnjeg troška na lijekove na račun HZZO-a, uz također kvartalni…"

CARPC: Radi se o jednostranom i neprovedivom ugovoru

Inače nakon što je 23.04. 2010. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH (MZSS) objavilo da su ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tihomir Strizrep i generalni direktor hrvatskog predstavništva švicarske farmaceutske tvrtke Roche, Milorad Gošev, potpisali Ugovor o etičkom oglašavanju lijekova kojim se definira financijski mehanizam i način promocije lijekova uvrštenih na liste lijekova HZZO-a oglasio se i izvršni direktor Hrvatske udruge inovativnih proizvođača lijekova (CARPC), Sani Pogorilić, svojim priopćenjem.

U priopćenju se navodi da činjenica da je jedna od članica Hrvatske udruge inovativnih proizvođača lijekova potpisala Ugovor o etičkom oglašavanju lijekova s HZZO-om, ni na koji način ne mijenja ocjenu da se radi o krajnje nepovoljnom dokumentu za cijelu farmaceutsku industriju, liječnike, a potencijalno i za pacijente.

"Potpisivanje Ugovora između HZZO-a i jedne od naših članica za Udrugu ne predstavlja nikakvo iznenađenje, jer smo na tu mogućnost od početka upozoravali. Udruga broji 22 članice, strane inovativne kompanije, od kojih svaka za sebe donosi odluku hoće li takav dokument potpisati. Suprotno iskorištavanju monopolske pozicije od strane HZZO-a, mi se nećemo i ne smijemo dogovarati ili se na bilo koji način udruživati ili grupirati, jer je to protuzakonito i protivno našim pravilima. U tom smislu potpisivanje ili nepotpisivanje Ugovora bilo koje članice predstavlja samostalnu i legitimnu poslovnu odluku svake pojedine naše članice. U konkretnom slučaju, ne želimo špekulirati pod kojim je uvjetima Ugovor potpisan, ali ono što možemo reći jest da se ne radi o Ugovoru koji je za obje strane povoljan. Utoliko je i ovo potpisivanje samo još jedan dokaz zloupotrebe monopolističke pozicije HZZO-a u zdravstvenom sustavu RH," istaknuo je Sani Pogorilić.

CARPC i dalje traži da se u Ugovoru točno definira etičnost, što je to etično ponašanje, a što nije, koje su kazne za neetično ponašanje i tko će ih provoditi. Nudi svoj Etički kodeks kao podlogu po kojem se njegove članice već dugi niz godina ponašaju. Isto tako CARPC traži da mu se objasni način provedbe Ugovora koji je sastavni dio Pravilnika o stavljanju lijekova na osnovnu i dopunsku listu lijekova HZZO-a.

"Upozoravamo da neprecizan i nejasan i nametnut dokument, bez jasnih provedbenih mjera i kriterija, otvara mogućnost kreativnih tumačenja pojedinih odredbi Ugovora o etičkom oglašavanju lijekova" rekao je Sani Pogorilić, izvršni direktor CARPC-a.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.