Potvrđen slučaj ospica u Dubrovniku


Potvrđen slučaj ospica u Dubrovniku

U Nacionalnom referentnom laboratoriju za morbile i rubelu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) provedene su laboratorijske analize uzoraka oboljele osobe hospitalizirane u Općoj bolnici Dubrovnik u kojeg je postavljena sumnja da boluje od ospica. Rezultati analiza potvrđuju da se radi o ospicama. Protuepidemijske mjere se provode od početka postavljanja sumnje na ospice i provodit će se i dalje.

U HZJZ-u ističu da u slučaju dolaska bolesnika s povišenom temperaturom, respiratornim simptomima i osipom, svi liječnici diferencijalno dijagnostički moraju uzeti u obzir i ospice te uzorke bolesnika trebaju uputiti na laboratorijsku analizu. Pri tome je posebno važno uzeti detaljnu anamnezu o kretanju bolesnika i eventualnom putovanju. Bolesnika treba staviti u izolaciju i odmah obavijestiti teritorijalno nadležnog epidemiologa.

Ospice su jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti koju uzrokuje virus ospica (Morbillivirus, MV) iz porodice Paramyxoviridae. Virus ospica prenosi se kapljičnim putem, u izravnom kontaktu s respiratornim izlučevinama zaražene osobe, a rjeđe neizravno svježe kontaminiranim predmetima. Čovjek je jedini prirodni domaćin i rezervoar virusa ospica.

Izvor:
HZJZ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.