Povišene razine hormona stresa pospješuju širenje raka dojke


Povišene razine hormona stresa pospješuju širenje raka dojke

Već duže vrijeme postoji mišljenje da stres doprinosi napredovanju karcinoma, a sada su švicarski znanstvenici s University of Basel i University Hospital of Basel, otkrili molekularne mehanizme koji povezuju metastaze raka dojke s povišenim razinama hormona stresa. Osim toga, otkrili su da sintetski derivati ​​hormona stresa, koji se često koriste kao protuupalno sredstvo u terapiji raka, smanjuju učinkovitost kemoterapije

Inače, jedna od glavnih prepreka u liječenju metastatskog raka dojke je fenomen tumorske heterogenosti. Naime, kako bolest napreduje, tumor postaje sve raznovrsniji, a razlika između stanica raka može dovesti do neadekvatnog liječenja.

Jednako tako, otkriveno je da metastaze raka dojke imaju povećanu aktivnost glukokortikoidnih receptora (GR) koji posreduju u učincima hormona stresa kao što je kortizol. Uočeno je da su razine hormona stresa kortizola i kortikosterona bile više kod prisustva metastaza.

Smatra se da povećane razine ovih hormona stresa aktiviraju glukokortikoidne receptore (GR), što uzrokuje povećanu kolonizaciju i heterogenost stanica raka i naposljetku, smanjivanje stope preživljavanja.

GR također posreduje učinke sintetskih derivata kortizola kao što je deksametazon koji se široko koristi za liječenje nuspojava kemoterapije. Istraživanje provedeno na miševima s metastatskim stanicama pokazalo je da je učinkovitost lijeka za kemoterapiju paklitaksela smanjena kada se primjenjuje u kombinaciji s deksametazonom.

Izvor:
Nature

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.