Povišeni šećer u krvi povećava rizik od Alzheimerove demencije


Povišeni šećer u krvi povećava rizik od Alzheimerove demencije

Povišena razina šećera u krvi povezana s predijabetesom može povećati rizik od razvoja Alzheimerove demencije, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da osobe kasne srednje životne dobi koje su imale inzulinsku rezistenciju, imaju lošije rezultate na testovima pamćenja.

Smatra se da inzulinska rezistencija može povećati rizik od Alzheimerove demencije mijenjajući način na koji mozak koristi šećer. Stoga se djelovanjem na inzulinsku rezistenciju pomoću lijekova i usvajanjem zdravih životnih navika, može smanjiti budući rizik od Alzheimerove demencije.

Inače, poznato je da su nepravilna ishrana, pretilost i sjedilački način života povezani s inzulinskom rezistencijom.

Također, treba istaknuti da ukoliko netko ima predijabetes ili inzulinsku rezistenciju, to ne znači da će i oboljeti od Alzheimerove demencije.

Predijabetes je stanje u kojem pojedinci  imaju razinu šećera u krvi ili razinu A1c višu nego što je normalno, no ne dovoljno visoku da bi se klasificirala kao dijabetes. Često se predijabetes naziva i graničnim dijabetesom. Osobe s predijabetesom obično imaju povećan rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i srčane bolesti.

Izvor:
JAMA Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.