Pozitivan stav pospješuje oporavak od srčanog udara


Pozitivan stav pospješuje oporavak od srčanog udara

Prema rezultatima istraživanja provedenog u SAD-u pozitivan stav nakom srčanog udara može pospješiti oporavak od srčanog udara. Naime, dva tjedna nakom srčanog udara, pacijenti koji su imali optimističan stav, imali su manju vjerojatnost da će biti ponovno hospitalizirani, a šest mjeseci kasnije, spomenuti pacijenti su bili fizički aktivniji nego manje optimistični pacijenti.

Svakako treba spomenuti da je veza između optimizma i pozitivnog zdravstvenog ishoda bila neovisna od pacijentove dobi, spola, zdravlja ili razine aktivnosti prije srčanog udara.

Također, treba reći da je jedno ranije istraživanje pokazalo da pesimistični pacijenti koji su pretrpjeli srčani udar imaju dva puta veću vjerojatnost da će imati drugi srčani udar ili neku drugu ozbiljnu komplikaciju nego pacijenti koji su optimistični.

Izgleda da psihološki čimbenici poput pozitivnog stava mogu utjecati na ishod liječenja kardiovaskularnih bolesti, no ipak potrebna su dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo na većem broju ispitanika.

Izvor:
Circulation

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.