Poznati podržali javno-zdravstvenu akciju "Život u mojoj koži"


Poznati podržali javno-zdravstvenu akciju  "Život u mojoj koži"

U povodu javno-zdravstvene akcije "Život u mojoj koži" koju je pokrenulo Hrvatsko dermatovenerološko društvo HLZ-a i Referentni centar za psorijazu MZSS-a, u Zagrebu je održano fotografiranje poznatih osoba iz glazbenog, kulturnog i sportskog života i oboljelih od psorijaze.

Tony Cetinski, Leona Paraminski, Tereza Kesovija, Ivana Rošćić, Gordan Kožulj, Nera Stipičević samo su neki od poznatih osoba koje svojim sudjelovanjem u spomenutoj akciji žele pomoći oboljelima da se lakše nose sa svojom bolešću i da potaknu javnost na razumijevanje i prihvaćenost.

Ujedinili su snage da bi potaknuli osobe oboljele od psorijaze da traže pomoć i razumijevanje svoje okoline, prijatelja i uopće društva u cjelini kako bi im pružili potrebnu podršku u ovoj teškoj, često nagrđujućoj i zbog toga stigmatizirajućoj, upalnoj bolesti kože.

Poznate osobe zajedno s oboljelim od psorijaze stali su pred objektiv Saše Šekoranje, poznatog zagrebačkog umjetnika. Snimanje fotografija odvijalo se na raznim zagrebačkim lokacijama, a  Saša Šekoranja pokušao je između "svojih modela" uhvatiti trenutak ljudskog, emotivnog odnosa, primjerice kao šeću gradom, piju kavu ili naprosto snažnim dodirom žele pružiti podršku i ohrabrenje oboljelim.

"Bilo je teško, jer htio sam uhvatiti trenutak emocije i energije,  a to se ne može po narudžbi, dogodi se ili ne. Izazov je bio dočarati tu snagu podrške i emociju oboljelih, ali mislim da smo uspjeli", izjavio je Šekoranja još pod utjecajem emocija sa snimanja.

Posebno je bilo dirljivo gledati oboljele koji su dobili priliku fotografirati se sa svojim obožavateljima, neki od njih nisu mogli suspregnuti suze.

Tony Cetinski fotografirao se sa Martinom Župan (25. god.) iz Osijeka koja se od rane mladosti bori sa teškim oblikom psorijaze.

"Oboljelima treba pomoći da se nose sa svojom često stigmatizirajućom bolešću i dati im podršku i time ukazati javnosti da psorijaza nije prenosiva bolest. Zbog neinformiranosti o ovoj teškoj bolesti ljudi oboljele izbjegavaju. To želimo i moramo promijeniti” izjavio je Tony Cetinski na upit što ga je motiviralo da se priključi  i ovoj akciji "Život u mojoj koži". Poznato je, naime, da je Tony Cetinski bio nositeljem kampanje i za Djecu leptire.

Hrvatska glazbena diva Tereza Kesovija pozvala je sve odgovorne koji su u poziciji da donose odluke o sudbini oboljelih od psorijaze da povuku prave poteze.

"Odgovorne  pozivam da donesu prave odluke za oboljele od psorijaze, a javnost na razumijevanje i podršku oboljelima", izjavila je Tereza Kesovija, grleći Slađanu Valčević (44. god.) koja nikada, zbog izgleda svoje kože, nije bila na moru sa svojom djecom.

Otvorenje izložbe fotografija bit će 31. ožujka  2011. u zagrebačkoj Galeriji "Karas", a nakon toga i u Osijeku, te drugim gradovima u Hrvatskoj.

Inače psorijaza je kronična multisistemska upalna bolest kože od koje u Hrvatskoj boluje oko 100 tisuća ljudi.

Jedna trećina oboljelih ima srednji i teški oblik psorijaze, a najteži oblik bolesti pogađa mlađe od 40 godina. Oko 40 posto oboljelih doživjelo je neugodnosti, stigmatizaciju i diskriminaciju u svakodnevnom životu.

Kvaliteta života bolesnika sa psorijazom lošija je nego oboljelih od malignih bolesti, a bolesnici s teškom psorijazom umiru ranije, jer bolest pogađa cijeli organizam, uvjetujući i niz drugih sistemski oboljenja, poput krvožilnih, dijabetesa, depresije i drugih bolesti.

Psorijaza predstavlja javno-zdravstveni problem u Hrvatskoj, iako tako nije pozicionirana ni u javnosti niti u medicinskoj zajednici i javno-zdravstvenoj vlasti.

Izvor:
HDVD HLZ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.