Predstavljena nova knjiga prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander o odgoju djece


Predstavljena nova knjiga prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander o odgoju djece

Danas je u Zagrebu, u Staroj gradskoj vijećnici, predstavljena knjiga prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander i suradnika, "Znanost i umjetnost odgoja – Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgojitelje". Spomenuta knjiga je nastala na temelju dugogodišnjeg rada s djecom prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander i njenih suradnika iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Hrabrog Telefona. Tekstove potpisuje 32 autora – stručnjaka iz područja psihologije, psihijatrije, socijalne pedagogije, logopedije, socijalnog rada, neuropedijatrije i fizijatrije.

Inače, knjiga ima 720 stranica i obiluje dječjim crtežima, pismima i porukama djece odraslima.

Knjiga sadržajno prati roditeljstvo od same odluke na roditeljstvo do kraja adolescencije kroz 45 tema grupiranih u 11 cjelina: Temelji roditeljstva, Razvojne teme, Briga o malom djetetu, Odgojne teme, Dijete u vrtiću i školi, Emocionalni svijet djece, Dijete u odnosu s drugima Svakodnevni život, Naša obitelj se mijenja, Teškoće na putu odrastanja i Kutak za mene. Svi tekstovi donose suvremene znanstvene i stručne spoznaje te konkretne savjete i primjere iz prakse, uz popis korištene literature u kojoj čitatelji – roditelji, odgojitelji i stručnjaci koji rade s djecom, mogu nastaviti istraživati temu. 

"Ova knjiga je posvećena roditeljima, odgojiteljima, učiteljima, skrbnicima i svima drugima koji sudjeluju u najljepšem, ali i vrlo odgovornom životnom izazovu – odgajanju djece. Briga o djeci donos mnogo veselja, ljubavi i ispunjenosti. U isto vrijeme može donijeti prepreke, teškoće i nedoumice. Nekad se čini da se očekuje da će se roditelji i druge osobe uključene u skrb o djetetu prirodno snaći u svojim novim ulogama. Nekad sami od sebe očekujemo da budemo savršeni roditelji i odgojitelji, a to, dakako, nije moguće ostvariti. Ni za djecu ne bi bilo dobro da imaju savršene skrbnike koji svojim ponašanjem mogu poručiti da nikada nije u redu pogriješiti i uz koje bi se djeca mogla osjećati manje vrijednima i bez prilike za doživljavanje punog spektra svojih emocija. Dakle, ne postoji savršen roditelj. Ono što možemo i trebamo je truditi se biti dovoljno dobri roditelj, skrbnici, učitelji i odgajatelji. Knjiga koju držite u rukama može vam biti dobar vodič i prijatelj na tom putovanju," istaknula je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander. 

Recenzentica knjige prof. dr. sc. Vesna Bilić istaknula je da je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander sa svojim timom ponovo učinila nešto veliko, važno i konkretno za dobrobit djece pružajući pomoć njihovim roditeljima u ovom zahtjevnom i izazovnom vremenu za odgoj i odgajanje. U usporedbi sa sličnim priručnicima, ovo djelo se razlikuje po originalnosti osnovne strukture, po temama koje su u njega uključene, po otvorenosti različitim perspektivama. Mnoge teme koje su se u novije vrijeme u odgojnom praksi nametnule kao važne, ponekad intrigantne i malo istražene, a izostavljene u drugim priručnicima o odgoju, u ovom djelu se po prvi puta obrađuju, primjerice one o odrastanju i odgajanju u virtualnom okruženju. Iako nudi pomoć i savjete onima koji su u nedoumici kako konkretno postupiti, rukopis ne nameće recepte odgojnog djelovanja, nego je svojevrsni prilog kritičkom promišljanju i propitivanju pristupa odgoju.

Prema mišljenju prof. dr. sc. Predraga Zarevskog, knjiga "Znanost i umjetnost odgoja" nudi jednostavnim rječnikom i na razumljiv način pisan obuhvatni prikaz svih izazova koji čekaju roditelje. Jednako tako, mišljenja je da ova knjiga nudi sustavno prikazane sve najznačajnije savjete roditeljima. Ti se savjeti temelje na teorijski dobro utemeljenim i kroz praksu potvrđenim zakonitostima. "Držim da je knjiga "Znanost i umjetnost odgoja" urednice Gordane Buljan Flander vrijedan doprinos podizanju razine obrazovanosti roditelja o razvoju i dobrobiti djece," rekao je prof. dr. sc. Zarevski.

Ovdje možete pogledati uvodni dio knjige sa sadržajem: Znanost i umjetnost odgoja - Uvod.

Knjiga-Znanost-i-umjetnost-odgoja-1ndn
Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.