Preeklampsija povećava rizik od zdravstvenih tegoba nakon trudnoće


Preeklampsija povećava rizik od zdravstvenih tegoba nakon trudnoće

Žene koje tijekom trudnoće imaju povišeni krvni tlak ili preeklampsiju izložene su većem riziku da će nakon trudnoće imati hipertenziju, dijabetes tipa 2 i povišeni kolesterol, ukazuje nova studija.

Pojava spomenutih čimbenika rizika za srčanu bolest ubrzo nakon trudnoće može nam pomoći u razjašnjavanju zašto žene sa spomenutim tegobama imaju povećan rizik od srčanog udara i moždanog udara kasnije u životu.

Mnogi znanstvenici smatraju da trudnoća djeluje kao stres test za srčanu bolest i da pomaže prepoznati žene koje su predisponirane za razvoj visokog krvnog tlaka i drugih kardiovaskularnih čimbenika rizika.

Spoznaja da preeklampsija povećava rizik od kardiovskularnih komplikacija kasnije u životu može pomoći u odluci da se poduzmu preventivne mjere za kardiovaskularnu bolest poput zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti.

Inače, otprilike 15 posto žena ima preeklampsiju u barem jednoj trudnoći.

U ovom istraživanju sudjelovalo je gotovo 60.000 žena koje nisu imale srčanu bolest ili bilo koji poznati čimbenik rizika za bolesti srca na početku studije. Sve žene iz istraživanja rodile su barem jednom u dobi između 18. i 45. godine i bile su praćene u prosjeku od 25 do 35 godina nakon prve trudnoće.

Izvor:
Annals of Internal Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.