Pregabalin povezan s rizikom od rođenja djeteta s urođenim manama


Pregabalin povezan s rizikom od rođenja djeteta s urođenim manama

Popularni lijek koji se koristi za liječenje epilepsije, neuropatske boli i generaliziranog ankisoznog poremećaja, pregabalin, može blago povećati rizik od razvoja urođenih mana, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da je 6 posto trudnica koje su uzimale pregabalin tijekom prvog trimestra trudnoće rodilo djecu s većim urođenim manama. Dok je učestalost tih urođenih mana kod djece trudnica koje nisu koristile pregabalin bila 2 posto.

Urođene mane koje su bile povezane s primjenom pregabalina uključivale su srčane urođene mane te urođene mane središnjeg živčanog sustava i drugih organa. Žene koje tijekom trudnoće uzimaju pregabalin imaju šest puta veći rizik da će njihovo dijete imati veću urođenu manu središnjeg živčanog sustava nego žene koje ne uzimaju pregabalin.

Smatra se da ove rezultate treba uzeti kao znak upozorenja da bi moglo biti problema s primjenom pregabalina te da žene koje namjeravaju ostati trudne trebaju izbjegavati njegovu primjenu. Također, smatra se da su potreba dodatna istraživanja na većem broju ispitanika s obzirom da je u ovom istraživanju sudjelovalo samo 164 žena koje su uzimale pregabalin u prvom trimestru trudnoće.

Izvor:
Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.